top of page
  • Writer's picturePolianna

SALDIE GURĶĪŠI UN CITAS RECEPTES

“Es jau vairs neatminos, kurā plauktā kas noglabāts,” saka Aina, stāvēdama pagrabā pie plauktiem, kas atgādina nelielu veikaliņu. Skaistās krāsās, dažāda lieluma burciņās salikti kāposti, bietes, tomāti, gurķi un neskaitāmi dārzeņu asorti. Kundzei ir arī klade, kurā viss padarītais smalki pierakstīts, lai burciņu sastāvs nedubultojas.

Aina saka, ka šī vasara bijusi ļoti dāsna - savs laiks kompotiem un ievārījumiem, tagad dārzeņu kārta. Receptes visdažādākās: “Šī ir ļoti vienkārša, neko daudz nevajag, bet šie tomātiņi ārkārtīgi garšo dēlam. Viņš burciņu izēd vienā rāvienā. Es pierakstu tās receptes, kurās cilvēki dalās, jo tās ir vienkāršas, izklāstītas saprotamā valodā. Dažas pamainu un papildinu. Kad aizbraucu uz Ludzu pie radiem, mūždien uzzinu ko jaunu, kā tad nepamēģināsi?”


Vienmēr tā neesot bijis, jo viņas mamma ziemai gatavojusi klasiskās pamatlietas - gurķus, tomātus savā sulā un ļoti daudz ievārījuma: “To marinēšanu apguvu pati. Sāku ar mazumiņu - viens eksperiments, tad otrs, un tā aizgāja. Nevajag baidīties, tik jādara."


Kad iegādājusies šo dzīvokli, pirmā lieta virtuvē esot bijusi trauku mazgājamā mašīna: “Ja zinātu, kas tā par vērtīgu mantu! Agrāk tā trakā ņemšanās ar burku mazgāšanu, sterilizēšanu, kamēr tiec līdz galvenajam, visa vēlēšanās pārgājusi, toties tagad - žik! - iemet tik trauku mašīnā un gatavs, liec iekšā. Es strādāju fermā, netālajās “Caunītēs”, bet konservēju pa vakariem un brīvajiem brīžiem. Esmu iemācījusies to procesu sadalīt posmos. Burkas sagatavoju iepriekšējā vakarā, no rīta sarīvēju burkānus, sagriežu sīpolus un ko nu kurai receptei vajag, kad pārrodos mājās, visu katlā iekšā, un kārtībā.”


Interesanti, ka Aina nav termometra, viņa iemācījusies burkas karsēt, temperatūru nosakot ar rādītājpirkstu: “Nemaz nezinu, kā tur ar to termometru darboties. Man viss vienkārši - ja pirkstu vēl var noturēt uzsildītajā ūdenī, tātad ir, kā vajag, kad vairs nevar, uguns jānogriež.”


Būdama dāsna, Aina padālās savās mīļākajās receptēs:


1. SALDIE GURĶĪŠI


6 gl ūdens

2 gl 9% etiķis

2 gl cukura

5 ēd.k. sāls

Visu uzvāra, lej 0,5 litra burkās pa virsu saliktiem gurķiem, kas sagriezti kubiņos. Burkas dibenā liek dilles, ķiploku un dažus smaržīgos piparus.



2. GURĶU SĀLĪŠANA


Marināde uz 1L ūdens:


3 ed.k. sāls

1. ed. k. cukura

3 ķiršu lapas

3 upeņu lapas

dilles, mārrutki, ķiploki




3. PAPRIKAS SALĀTI


3 kg tomāti

6 paprikas

6-7 ķiploku daiviņas

1 gl cukura

1 ēd.k. sāls

Tomātiem noņem mizu un sagriež salmiņos. Pusi no tomātiem ieliek katliņā. Papriku iztīra un sagriež salmiņos, liek katlā, tad pievieno ķiplokus, vāra 10 min, pēc tam pievieno otro pusi tomātus. Vāra 30 min. Pilda dezinficētās burkās. Nav jāpasterizē.

Foto: Shutterstock

4. SALĀTI AR RĪSIEM


3 ēd. k . sāls

1 gl cukura

0,5 l eļļa

100 gr 9% etiķa

Visu samaisa un silda 3 minūtes.


Tad, liek klāt:

1 kg rīvētu burkānu,

1 kg sīpolu

3 kg sagrieztu tomātu

1 kg sagrieztas paprikas

Visu samaisa un sautē aptuveni 30 minūtes

Beigās pievieno 2 gl pusvārītu rīsu. Rīsus iemaisa un ķausi sautē vēl 15 min

Visu pilda burkās un burkas nav jākarsē.


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page