top of page
  • Writer's picturePolianna

KAS IEKODĀS RIEKSTOS?

Dažādu produktu trauki ar stingriem vāciņiem sarindoti cits pie cita uz plaukta gan virtuvē, gan mājas pieliekamajā, ko paši mēdzam dēvēt par mazo veikaliņu. Tā nav vis pārspīlēta kārtības mīlestība, lai gan tīrība un minimālisms man allaž simpatizē. Šī apmātība ar burciņām nav arī vecmodīgs ieradums, kā varētu domāt, bet gan vispraktiskāko apdomu vadīta nepieciešamība.

Photo: my thanks goes to therigneys

To zinās saimnieces, kuras kaut reizi cīnījušās ar tā saucamajiem miltu tārpiem, jeb sviļņiem. Mēs šo "mājdzīvnieku" atnesām mājās, kopā ar lielveikalā pirktajiem lazdu riekstiem. Atklājās, ka lidonim pie mums itin dikti patikās un šamējais nolēma vairoties. Godīgi sakot mēs sākumā pat nepamanījām, ka mūsu mājās dzīvo tik vairoties gribošs un bezkaunīgs apakšīrnieks. Nezinājām arī to, kā šo lidoni sauc, un tā, kā tas ļoti uzkrītoši parādījās ap to pašu laiku, ka Latvijā sāka spēlēt pokemonus, mēs tos tā arī nodēvējām - par pokemoniem.


Spītējot ziemai un salam, daži kaitēkļi pielāgojušies dzīvei telpās, kur turpina uzdzīvot, vairoties un ...maitāt ne vien gaisu, bet arī pārtiku. Tie ir tā saucamie noliktavu kaitēkļi - dažādas ērču un kukaiņu sugas. Mazie smiekliņi naktī, ko dzirdat, ja esat gana kluss - jā, tie ir viņi! Sviļņu kāpuri peldas nesen nopirktajos miltos un klaji ņirgājas, par jūsu bezspēcību, jo šodien viņu armija kļuvusi par dažiem desmitiem, ja ne simtiem lielāka. Bezkauņas!


Pelēkā miltu sviļņa attīstības stadijas: ola, kāpurs, kūniņa un visbeidzot tauriņš


Visnegantākie un pazīstamākie ir...-uzminējāt- sviļņi! Latvijā to ir 180 sugu. Sviļņi ir pelēcīgi, daži no šiem kukaiņiem līdzinās parastai kodei. Patiesībā, tauriņi ir sekas, jo vislielākie ēdāji un lietu postītāji ir kāpuri. Atkarībā no dzīves apstākļiem gadā izkūņojas 2 - 6 paaudzes. Katram svilnim ir sava specializācija - kāds produkts, kas garšo vislabāk. Ja tas aptrūkstas, netiek smādētas arī citas ēdmaņas.


Sviļņu ēdienkartē ietilpst milti, klijas, putraimi, auzu pārslas, maize, sausiņi, grūbas, makaroni, žāvēti augļi, kaltētas sēnes, kakao, kafijas pupiņas, šokolāde, garšvielas, kaltēti dārzeņi, drogas, zirņi, mandeles, rieksti, sēklas, valrieksti utt.

(avots - vecmammas piezīmju klade)


Parasti izlidojušos "pokemonus" atradām plauktu malās, lādēs, pie lampas un uz sienām, tiem patīk arī kakti, maisiņi un pusatvērtas kartona kastītes.


KO DARĪT?


Ja produkti - milti, graudi u.c. - šķiet aizdomīgi, tos var izsijāt caur sietu. Tad noteikti būs redzami tur esošie kaitēkļu kāpuri, to ādas, kūniņas, satīklojumi vai kokoni. Protams, var mēģināt produktus attīrīt, taču varbūt tomēr labāk izmest pavisam...lai neinvadētu citus.


Ja bojātos produktus vēlas lietot, tos ieteicams karsēt. Sviļņi un to kāpuri 40-50 grādu temperatūrā iet bojā, taču jārēķinās, ka termiski apstrādāts produkts zaudēs savu barības vērtību. Un pastāv risks saindēties, jo kukaiņu ekskrementiem termiskā apstrāde ir pilnīgi kā kaķim zem astes.


Pastāv vēl viena apkarošanas metode - saldēšana. Sviļņi jau 10 grādu temperatūrā pārtrauc aktīvi baroties, 0 grādos daļa kāpuru iet bojā, bet no -5 līdz -15 grādiem dažās dienās iet bojā visas attīstības stadijas. Parasti, lai iznīcinātu kaitēkļus, produkciju vienu stundu saldē no -15 līdz -20 grādiem, taču šī metode nenostrādāja, jo "pokemoni", kas paslēpās, nogaidīja īsto brīdi un tad salīda atpakaļ kārbiņās.


PROFILAKSEI


Gan pret sviļņiem, gan kodēm telpās lieto dažādus atbaidīšanas līdzekļus. No tautas līdekļiem populāri ir:


vaivariņi, kalmes, ķiploki, piparmētra, rozmarīns, augi, kurus ievieto skapjos, plauktos, kur glabājas produkti. Iesaka arī ciedru, lavandu, citronu eikaliptu utt., bet daži produkti var šo smaržu uzsūkt

  • Skapīši, produktu glabātavas regulāri jāvēdina, jāremontē, jātīra, jāmazgā, jāsavāc gruži, pabiras, liekā tara

  • Skapjiem, traukiem, maisiņiem jābūt tīriem un sausiem

  • Produkti regulāri jākontrolē (īpaši ziemā), jo viena paka var invadēt pārējos produktus

  • Produktus glabā slēgtos traukos, man patīk skaistas burciņas.

  • Pirms iegādāties produktus, jāpārbauda derīguma termiņš, ar aci jāpavērtē vai tiešām neviens briesmonis nav paslēpies "starp rindiņām".


Ko izdarījām mēs? ... - sakrāmējām savas pendelītes un pārvācāmies dzīvot citur. Jaunajā vietā sākam visu no baltas lapas un skaisti - kā iepriekš aprakstīts. Pagaidām strādā!




0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page