top of page
  • Writer's picturePolianna

[NE] VEIKSMES STĀSTI

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Valmieras biznesa inkubators turpina iedvesmas pēcpusdienu ciklus ar uzņēmējdarbības neveiksmes stāstiem. Tā 20.aprīlī atziņās un pārdomās dalījās trīs pieredzējuši nozares speciālisti: Karlīne Cercina - lielākā modes pasākuma ārpus Rīgas “Vidzeme Fashion show” galvenā organizatore un galerijas “Laipa” vadītāja; Ingemārs Vekteris - Vidzemes Televīzijas un televīzijas kanāla "Re:TV" valdes priekšsēdētājs, valdes loceklis "Radio Skonto +", "Radio Skonto Latvija"; kā arī Jurģis Priedītis - jaunais Valmieras biznesa inkubatora vadītājs ar iepriekšēju pieredzi banku pakalpojumu sektorā.

Publicitātes foto


“Ja es būtu jaunais uzņēmējs, gribētu dzirdēt, kā citiem gājis. Visbiežāk rādām pozitīvo pusi, runājam par izaugsmi, peļņu un apgrozījumu, bet tā melnā puse tiek slēpta. Taču redzēt to, ka jāpārvar arī šķēršļi un ne vienmēr viss norit tik gludi, kā gribētos, tas iedvesmo citus rīkoties. Daudzi baidās atklāt savas kļūdas, jo izjūt kaunu, tomēr spēja pateikt - jā, es kļūdījos- norāda uz briedumu. Un, ja mēs tā ļoti filozofiski paraugāmies uz izaugsmes procesu, tad jāuzsver, ka kļūdu nemaz nav, ir tikai pieredze. Tās ir situācijas, kas norūda, tikai pateicoties šai pieredzei, ko saucam par kļūdīšanos, mēs mācāmies, augam, attīstāmies. Uzņēmumu vadītājiem nebūtu jāsoda padotie par kļūdām, bet tās jāpārrunā un jāizzina, ko darbinieks no tām mācījies,” saka J. Priedītis.


Spēja pateikt - jā, es kļūdījos- norāda uz briedumu

Valmieras biznesa inkubatora vadītājs uzskata, ka veiksmīga uzņēmuma pamats ir labi izvirzīts mērķis, plāns, kā mērķi sasniegt, kā arī motivēta un saliedēta komanda. I.Vekterim, kuram ir vairāk nekā 20 gadu pieredze televīzijā un radio, sākot no kasešu pienesēja līdz pat valdes priekšsēdētāja amatam, bijusi iespēja desmit gadus strādāt arī kā reklāmas un mārketinga projektu vadītājam, tā secinot, ko vēlas klients, ko medijs. Runājot par kļūdām un neveiksmēm biznesā, I. Vekteris pārliecinājies, ka pie neveiksmēm noved noteiktu faktoru kopums un no tām izvairīties ir neiespējami. Mediju nozarē "Re:TV" ir unikāla, jo pārstāv vienīgo nacionālo mediju, kas raida ārpus Rīgas. Valmierieši paši modelē situācijas un risina ar tām saistītās problēmas. Uzstāšanās laikā I. Vekteris vairākkārt minēja, ka rīdzinieki vēl arvien augstprātīgi vīpsnā par reģioniem kā tādiem, kas atpalikuši un neko nesaprot. “Tāpēc, domājot par attīstību, iepriekš esam piesaistījuši vairākus tā sauktos Rīgas mediju nozares guru. Par pārsteigumu pašiem atklājām, ka viņu idejas šajā vidē neder. Tik ļoti izskaistinātais apraksts radies vienas kompānijas ietvaros un bieži vien veiksmīgu apstākļu sakritības dēļ. Ielieciet šo speciālistu citā vidē, un rezultāti būs pilnīgi citi,” sacīja I. Vekteris, piebilstot, ka Valmierā un Vidzemē ir ļoti daudz zinošu cilvēku, kas var izdarīt to pašu ko rīdzinieki, turklāt par krietni zemākām cenām. I. Vektera stāstījumā vijās spēcīga motivācija pierādīt, ka arī reģionā ir gudri un spējīgi uzņēmēji, ka Rīga nav visa Latvija, un pretēji uzskatam, ka tikai galvaspilsētā ir jēga attīstīties, "Re:TV" turpina apliecināt, ka reģionos ir biznesa vides potenciāls pat tik specifiskam produktam kā reģionālajai televīzijai.


Arī reģionā ir gudri un spējīgi uzņēmēji

Turpretī, runājot par mākslas, kultūras, modes un stila dimensijām, “Vidzeme Fashion show” galvenā organizatore un galerijas “Laipa” vadītāja pauda, ka Valmiera no modes procesiem Rīgā attīstībā atpaliek par diviem gadiem. Tāpēc organizēt šāda mēroga un veida pasākumus esot ļoti liels izaicinājums. Bieži cilvēki redz skaisto rezultātu, krāšņos svētkus, taču nenojauš, cik pūļu, nervu un darba jāiegulda pasākumu rīkošanā vai galerijas “Laipa” uzturēšanā. Arī K. Cercina neslēpj - neveiksmju bijis lērums un tās visas maksājušas naudu, taču daudz varot atrisināt runājot. “Piezvanot, risinot problēmu, var panākt kompromisu. Problēmas ignorēšana vai bēgšana no tās, iebāžot galvu smiltīs un cerot, ka gan jau viss pats no sevis kaut kā atrisināsies, ir pilnīgs naivums. Tā visu var padarīt tikai sliktāku. Katrā uzņēmumā, īpaši jau mazā, svarīgs ir cilvēks. Cilvēks, kas stāv aiz letes, kurš atbild uz tālruņa zvaniem, izrāda interesi par uzdotajiem jautājumiem un uzklausa. Es esmu sasniedzama 24 stundas visas dienas nedēļā, jo tikai tā mēs varam pastāvēt,” pauda K.Cercina.


Kafijas pauzes sarunās vairāki klātesošie atzina, ka katrai rīcībai ir sekas, tāpēc būtiski izstrādāt attīstības plānu, kurā zem virsraksta “Pieredze” iekļautas arī kļūdas, riski un problēmas.


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page