top of page
  • Writer's picturePolianna

KARTUPELIM ZIEMAS MIEGS

Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Priekuļu pētniecības centra kartupeļu pagrabā darbinieki naski pārlasa, šķiro un fasē sēklas kartupeļus. Par sēklas kartupeļiem interese esot kopš rudens, bet tirgošanā tie būs pieejami tikai janvārī.

Foto: Marta Martinsone Kašs

Kartupeļu bumbuļi vasarā uzkrājuši saules siltumu, zemes auglību un lietus veldzi, rudenī tiek novākti un dodas uz ziemas glabātavām. Svarīgi ir pareizi sagatavot kartupeļus glabāšanas periodam, lai visu ziemu varētu likt galdā garšīgus, kūpošus kartupeļus, bet pavasari lai sagaidītu veselīgi sēklas kartupeļi.


Sēklkopības daļas tehniķe Ieva Lozberga, kura uzrauga notiekošo kartupeļu pagrabā, stāsta, lai kartupeļi ziemā labi uzglabātos ir nepieciešama ventilācija. Relatīvais gaisa mitrums glabātavās vēlams robežās 80-95%, taču pārlieku liela mitruma gadījumā rodas labvēlīgi apstākļi slimību attīstībai, kā arī bumbulis var zaudēt dzīvotspēju jeb vienkārši noslāpt.


Savukārt glabātavā temperatūras režīms jāpielāgo kartupeļu izmantošanas mērķim, taču caurmērā tā ir 5-6 C. Glabātavās kartupeļus var turēt sabērumos, ne augstākos par 5 metriem, apcirkņos, koka vai metāla konteineros ar dažādu tilpumu vai kastēs. Galvenais, lai būtu gaisa apmaiņa vai vēdināšana un kartupeļiem nepiekļūtu sals. I. Lozberga norāda, ka Priekuļu pētniecības centra kartupeļu pagrabos tupeņi glabājas gan apcirkņos, gan konteineros, bet “dotajā brīdī kartupeļi konteineros jau ir pāršķiroti, bet nepārlasīti kartupeļi palikuši vienīgi apcirkņos. Ņemot vērā kartupeļu pagraba šobrīd esošās vēdināšanas iespējas un mikroklimatu, bumbuļi labāk glabājas apcirkņos, taču tehniski vieglāk strādāt ar konteineriem.”


Priekuļu pētniecības centra vadošā pētniece Ilze Skrabule, kartupeļu selekcionāre skaidro, “līdzko kartupeļa bumbulis ir izveidojies un nobriedis, iestājas kartupeļa atpūtas periods - laiks, kad bumbulis neveido asnus pat tad, ja ir asnošanai labvēlīgi apstākļi, protams, ar nosacījumu, ka kartupelī notiek visi dzīvības procesi. Var pieņemt, ka šis periods sākas tūlīt pēc ražas novākšanas, un tas var ilgt no 5 līdz 19 nedēļām atkarībā no kartupeļu šķirnes, bumbuļa augšanas un nobriešanas apstākļiem. Vēlāk iestājas miega periods, kad kartupeļi ir gatavi dzīt asnus, bet asnošanu aizkavē kāds ārējs faktors, piemēram, pazemināta temperatūra. Apstākļiem glabātavā ir tieša ietekme uz kartupeļu miega periodu.”

Lai sēklas kartupeļi mērotu ceļu pie pircējiem, tie vispirms jāsertificē, bet jau 15. janvārī tie varētu būt pieejami tirgošanā.

“Pašlaik tirgojam pārtikas kartupeļus, kas sasķiroti dažādās frakcijās atkarībā no pieprasījuma” skaidro I. Lozberga, “Jāpiebilst, ka šogad kartupeļi glabājas salīdzinoši labi.”


Pieprasītas ir dažādas šķirnes, taču cilvēki vairāk jautā pēc zināmām un ierastām. Daļa klientu zvanījuši jau rudenī un pieteikuši nepieciešamos sēklas kartupeļu apjomus, taču to var darīt arī tagad. “Līdz ar janvāra vidu tirgošanā parādīsies tādas agro kartupeļu šķirnes kā “Agrie Dzeltenie” un “Monta”. No vidēji agrajām kartupeļu šķirnēm pārdošanā būs “Lenora”, bet no vidēji vēlām šķirnēm “Brasla” un “Imanta”,” informē sēklkopības daļas tehniķe.


Viņa stāsta, ka pērnajā rudenī pagrabā ievestas 604 800 tonnas kartupeļu. Sēklas kartupeļiem svarīgi izaudzēt noteikta lieluma bumbuļus, tomēr kā blakus produkcija ražā ir arī neliela daļa lielāku vai sīkāku bumbuļu. Tas saistās ar šķirnes īpatnībām straujāk vai lēnāk veidot jaunās ražas kartupeļus.


Līdz pavasarim visi institūta pagrabos uzglabātie kartupeļi tiks izšķiroti un tie, kas paredzēti tirgošanai, būs pārdoti. No katras novāktās šķirnes ražas sēklai tiek safasēti vairāk kā puse bumbuļu, to kvalitāti pārbauda Valsts augu aizsardzības dienesta inspektori. Tāpēc ļoti svarīgi kartupeļu šķirošanu veikt rūpīgi un precīzi. Kartupeļu ražas šķirošana un sēklas fasēšana katrai novāktās ražas partijai tiek veikta vienreiz, ja pagraba mikroklimats ir pareizi nostādīts, atkārtota pārlasīšana parasti nav nepieciešama.


I.Skrabule stāsta, ka Latvijā kartupeļu platības salīdzinājumā ar 2004.gadu samazinājušās apmēram uz pusi. Institūta speciālisti domā, tas var būt saistīts ar to, ka cilvēki izrēķinājuši – kartupeļus audzēt neatmaksājas vai arī iepriekšējos gados radušās problēmas ar ražas novākšanu vai realizāciju, kas licis pārdomāt kartupeļu audzēšanu. Tomēr ik gadu pieaug rūpnieciski pārstrādāto kartupeļu daudzums, tas liecina, ka kartupeļu audzētājiem nākotnes perspektīva ir sadarbība ar cietes un kartupeļu čipsu ražotājiem.


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page