top of page
  • Writer's picturePolianna

JAU SEN VAJADZĒJA

Updated: Mar 18, 2020

Agroresursu un ekonomikas institūta ( AREI) Priekuļu pētniecības centra ēkā uzsākti vērienīgi remontdarbi. Pētniecības centra vadītājs Varis Dedumets stāsta, ka projektēšana, iepirkumu procedūra un laiks līdz reālu darbu uzsākšanai bijis dažādu, galvenokārt birokrātisku, šķēršļu pilns. Tagad viss iekustējies, un plānots, ka decembra vidū Priekuļu pētniecības centra laboratorijas ēka iegūs mūsdienīgāku izskatu.

Foto: paldies Indaram Krieviņam

“Pašlaik realizējam divus energoefektivitātes projektus par kopējo summu 997437 eiro bez PVN. Līdz šim pētniecības centrā visus remontdarbus esam veikuši galējas nepieciešamības dēļ, piesaistot ES līdzekļus. Izremontētas pirmā stāva tualetes, savesta kārtībā sēžu telpa, vēl šur tur pa kādam kabinetam. Laika gaitā nomainīta daļa ēkas logu, taču tik pamatīgi un apjomīgi kā tagad nekas nav darīts kopš ēkas uzcelšanas. Laiks rit, un jādomā ne vien par pašas ēkas konstrukcijām, estētisko pievilcību, bet arī par pētniekiem, kuri šeit ikdienā strādā. Arī kolektīvs ir pelnījis strādāt mūsdienīgā darba vidē. Turklāt, piesaistot jaunus kadrus, nedrīkst nerēķināties, ka jaunā paaudze telpām un darba vides labiekārtojumam pievērš ļoti lielu uzmanību,” saka direktors.


V. Dedumets izved nelielā apgaitā pa teritoriju. Redzams, ka visai ēkai atrakti pamati, kurus jau lēnām sāk siltināt. “Rakstot projektu, cerējām, ka remontdarbi sāksies jau pavasarī, diemžēl būvnieki pie ēkas fasādes strādāt sāka tikai tagad. Šis ir vienkāršotais būvprojekts, tāds, kas neparedz būvnieku iejaukšanos konstrukcijās, līdz ar to turpmāk visam vajadzētu noritēt raiti,” domā direktors.


Paredzēta sienu, cokola, jumta un pārseguma siltināšana, logu un durvju nomaiņa, jumta maiņa, lietus novadsistēmas atjaunošana, iekštelpās aiļu apdares atjaunošana maināmajiem logiem un durvīm, tāpat arī ventilācijas uzlabošana, paredzot labāku gaisa pieplūdi telpās. “Taču skaidrības labad, uzreiz jāpiebilst, ka siltināti tiks tikai pirmie trīs ēkas stāvi un ceturtā stāva grīda, jo ikdienā pēdējie divi stāvi atvēlēti noliktavām, tur kabinetu nav. Apkurināmo telpu pēdējos divos stāvos jāparedz pažobeļu siltināšana, siltinot tās no augšpuses,” skaidro direktors.


Otrs projekts, kas izstrādāts paralēli šim, saistīts ar iekštelpām un kosmētisko remontu. Tādējādi tiks savesti kārtībā sanitārie mezgli, izbūvētas dušas, mainīts grīdas segums, veikts griestu un sienu remonts. “Esam paredzējuši arī mūsdienīgākus elektroapgādes risinājumus, iekšējo tīklu uzlabojumus, mūsdienīgu apkures elementu uzstādīšanu un pieslēgšanu, ugunsdzēsības automātiskās sistēmas pieslēgšanu, gaisa kondicionēšanu un vēl dažādus inženiertehniskos risinājumus. Rezultātam, šķiet, jābūt siltam, ekonomiskam un mūsdienīgam,” gandarīts saka direktors.


Darbiem autoruzraudzību veic SIA “Projektēšanas birojs “Austrumi”, būvuzraugs ir SIA “Flager”, bet būvdarbus veic SIA “Bazalts”. “Ar autoruzraudzību viss ir vienkārši un saprotami, tāpat ar būvuzraudzību, bet ar būvuzņēmējiem mums klājas grūtāk. Ja būvuzraugs pārzina abus projektus un spēj secīgi saprast, kas un kādā kārtībā tiek veikts, tad ar būvuzņēmējiem mums iznāca citādāk. Gribējām, lai darbus veic viena firma, jo tā būtu parocīgāk plānot veicamos pasākumus, saprast, kas pēc kā sekos, taču pēc iepirkuma sanāca, ka āra darbus un daļu veicamo remontdarbu veiks “Bazalts”, daļu cita firma. Viss ir nedaudz ačgārni, bet, ejot cauri oficiālai iepirkuma sistēmai, tāds ir rezultāts. Turklāt uzņēmēji, plānojot darba sezonu, visiem projektiem piesakās jau janvārī, februārī, līdz ar to, izsludinot konkursu pavasarī, ir ļoti grūti kādu dabūt, jo firmas aizņemtas, tāpat arī apakšuzņēmēju un darbinieku vienkārši trūkst. Bet tagad izskatās, ka beidzot viss aizgājis savās sliedēs, un ceram, ka decembrī darbi tiks pabeigti. Vislielākās raizes pašlaik ir par jumtu. Grūti iedomāties kā būs, kad sāksies rudens lietus, bet visa māja bez jumta, taču atliek turēt īkšķus, ka rudens būs sauss un saulains,” raugoties uz pašreizējo dakstiņa jumtu,” saka V. Dedumets.


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page