top of page
  • Writer's picturePolianna

"GUSTS APINIS" UN KVINOJAS PĀVESTS


Skujenes pagasta “Cimbuļos”, SIA “Gusts Apinis”, sākusies kvinojas kulšana un jaunās ražas pārstrāde. Saimniece Signe Šlosberga vēsta, ka šī raža nav tā labākā, kādu izdevies iegūt piecos gados, kopš nodarbojas ar kvinojas audzēšanu, taču noteikti labāka nekā pērn. Ar iekūlumu saimnieki apmierināti, lai gan vasaras vidū kvinojai bijis nepieciešams vairāk mitruma, laikapstākļi kultūrai bijuši samērīgi labvēlīgi. Pašlaik vēl esot grūti spriest, cik nokults no hektāra, izcils rādītājs esot tonna kvinojas graudu no hektāra.


“Rudens mums vienmēr ir kārtīgs darba cēliens, jo kā ikvienu lauksaimnieku arī mūs ietekmē laika apstākļi, taču, par laimi, nav jāgaida uz tehniku, to esam sarūpējuši paši. Kvinoju var kult ar jebkuru kombainu, viss atkarīgs no sietiem, tie nepieciešami smalkāki nekā citiem graudaugiem. Esam orientējušies uz bezglutēna pārtikas pārstrādi, tāpēc visas specifiskās iekārtas, kas nepieciešamas gan sēšanai, gan zemes apstrādei, esam iegādājušies,” saka Signe.


Esam noslēguši sadarbības līgumu, kas mūs atzīst par viņa oficiālajiem autortiesību pārstāvjiem Latvijā

SIA “Gusts Apinis” izprovējis trīs kvinojas šķirnes: ‘Tiki – taka’, ‘Vikinga’ un ‘Punto’. Kvinojas izcelsmes valsts tāpat kā kartupeļa dzimtene ir Peru. “Mūsu audzēto kvinojas šķirņu selekcionārs ir dāņu profesors Svens Ēriks Jākobsens, kuru pa jokam dēvējam par kvinojas pāvestu. Viņš šovasar bija ieradies ciemos, lai redzētu, kā viņa selekcionētā kvinoja aug mūsu klimatiskajos apstākļos. Profesors bija ārkārtīgi priecīgs par redzēto, viņam patika viss - gan mūsu mājas vieta, gan ziedošie kvinoju lauki. Ar zinātnieku klātienē iepazināmies pirms diviem gadiem Dubaijā, starptautiskā konferencē. Viņš mūs vienmēr atbalstījis ar padomu, taču tagad esam noslēguši sadarbības līgumu, kas mūs atzīst par viņa oficiālajiem autortiesību pārstāvjiem Latvijā. No šī brīža kvinojas sēklas, kuras katru pavasari iegādājamies no profesora, pilnīgi oficiāli drīkstam izmantot pēc saviem ieskatiem. Cienot selekcionāru darbu, arī mums bija būtiski, lai zinātnieks par savu ieguldījumu saņemtu patenta maksu. Pateicoties sadarbības līgumam, turpmāk varēsim no mūsu laukiem iegūto kvinojas sēklu pārdot tālāk,” priecīgi par zīmīgo notikumu man pastāstīja Signe.


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page