top of page
  • Writer's picturePolianna

CĒSĪS AIZVADĪTA ZINĀTNIEKU NAKTS

Jau trešo gadu Cēsu iedzīvotāji un viesi atzīmēja Eiropas Zinātnieku nakti. 28. septembrī Zinātnes un mākslas centrā BRŪZIS pulcējās vairāk nekā tūkstotis interesentu, lai uzzinātu, cik daudzpusīga ir zinātne un cik dažādās nozarēs tā tiek pielietota.

Foto: Vides Risinājumu Institūts

Pasākums kopumā aizritējis ļoti veiksmīgi. Visas iesaistītās organizācijas piedāvāja apmeklētājiem saistošas aktivitātes – bija daži jauni dalībnieki, bet tie, kas piedalījās Zinātnieku naktī atkāroti, pievērsās jaunām tēmām un aktualitātēm savā nozarē. Vides risinājumu institūta Projektu koordinatore Elīna Baltskara, vērtējot pasākuma programmu no pētniecības un zinātnes viedokļa, teic, ka šis noteikti bija saturiski visbagātīgākais gads.


“Jāatzīst, ka šogad nedaudz izjutām laika apstākļu lielo spēku – lielā vēja un lietus dēļ dažas aktivitātes nācās pārcelt uz iekštelpām. Taču prieks, ka paša pasākuma laikā nokrišņi mitējās un apmeklētāji varēja brīvi baudīt pasākumu, kas piepildīja visu Zinātnes un mākslas centra BRŪZIS teritoriju,” pauž E. Baltskara.


Šis noteikti bija saturiski visbagātīgākais gads

Kā jau katru gadu, arī šogad lielākā daļa pasākuma apmeklētāju bija ģimenes ar bērniem. Ieradās arī grupas no skolām un ļoti daudz skolas vecuma jauniešu. Uzņēmuma pārstāve cer, ka pasākums rosinājis zinātkāri un veidojis plašāku prikešstatu par zinātni un tās nozīmi dažādu nozaru attīstībā.

Zinātnieku nakts

“Daudzi apmeklētāji pulcējās pie jauno tehnoloģiju demonstrācijām – ikvienam bija iespēja vērot 3D printeru darbību un izmēģināt virtuālās relitātes brilles, kā arī kļūt par daļu no sacīkšu dronu paraugdemonstrējumiem. Interesantu programmu piedāvāja Vides risinājumu institūts – apmeklētāji varēja ieraudzīt Gaujas ielejas spektrālās krāsas, kā arī piedalīties ārstniecisko augu sensorajās degustācijās un uzzināt, kā jūtas zaļie ezeri un upes. Šogad savu programmu piedāvāja arī mazie, topošie zinātnieki – darbīcās “Triki traki”, ko piedāvāja Cēsu 2. pamatskolas skolēni, nemitīgi notika rosība un dažādu izgudrojumu izgatavošana. Piepildīta bija arī mūzikas performance/nodarbība par mūziku zinātnē, ko sadarbībā ar ārzemju pētnieci Fang Liu organizēja zinātkāres centrs ZINOO,” vēsta Baltskara.


Minētajā pasākumā piedalījās arī Agroresursu un ekonomikas institūta Priekuļu pētniecības centra zinātnieki, kuri apmekētājiem pavēra zinātnes priekškaru un saprotamā veidā rādīja kā nezināmais pārtop zināmajā, vēlāk praktiskajā. Taču Priekuļu p.c. zinātnieku nakti izvērta divās vietās: Cēsīs BRŪZĪ un pirmo reizi Priekuļu pētniecības centram piederošā Laukaugu selekcijas muzejā.

AREI Priekuļu pētniecības centrā selekcijas procesā būtiska loma ir molekulāro marķieru izmantošanai

Esam priecīgi, ka izdevās iedzīvināt Selekcijas muzeja telpas

AREI Priekuļu pētniecības centra zinātnieki un zinātniskie darbinieki saka paldies visiem apmeklētājiem un sadarbības partneriem: “Esam priecīgi, ka izdevās iedzīvināt Selekcijas muzeja telpas. Apmeklētāji nāca nepārtraukti, nebija tāda mirkļa, kad kāds aiz garlaicības apsēstos. Atnākušie uzkavējās stundu un ilgāk, ar aizrautību sekoja līdzi notiekošajam, aktīvi piedalījās visos sešos aktivitāšu punktos,” informē Agroresursu un ekonomikas institūta Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļas Priekuļu daļas pētniece Ilze Dimante. Pētniecības centra pārstāve saka, ka zinātne ir gājusi lieliem soļiem, taču apmeklētāji uzskatāmi varēja pārliecināties, ka tehniski zinātnieku darbs mainījies maz.


Nebija tāda mirkļa, kad kāds aiz garlaicības apsēstos

Pasākumā bija arī pa kādam pārsteigumam: “Uz aicinājumu izmērīt cietes daudzumu bumbulī, vairums bija gatavi mizot kartupeli, to rīvēt un izspiest sulu, gaidot cietes nosēšanos, bet bija pārsteigti, kad pētnieki rādīja savu paņēmienu. Proti, izmantojot Reimena cietes svarus, kas ir seni un tika iedarbināti speciāli Zinātnieku naktij par godu, kartupeļus nosvēra vispirms gaisā, tad ūdenī, tā precīzi nosakot cietes daudzumu. Vienvārsakot, izdevās viss, kas bija iecerēts,” saka pētniece.

Vides risinājuma institūta pārstāve pavēstīja, ka šogad apmeklētāji īpaši novērtējuši pasākuma saturisko piedāvājumu – piesaistot jaunus partnerus tas kļuvis plašāks un aptver lielāku tematisko loku. “Noteikti vēlamies turpināt sadarbību ar dažādām organizācijām, jo tas vislabāk parāda zinātnes dažādo dabu un plašo pielietojumu. Kad plānosim nākamo zinātnieku nakti, noteikti veidosim programmu ņemot vērā tā brīža aktuālo – zinātnē attīstība notiek strauji un mēs vēlamies iepazīstināt sabiedrību ar jaunāko un interesantāko,” tā E. Baltskara.


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page